Za zdrav življenjski slog in uravnoteženo črevesno mikrobioto se velikokrat priporoča uživanje dobrih mlečnokislinskih bakterij. A na trgu obstaja mnogo različnih izdelkov z različnimi sevi dobrih bakterij. Kako med njimi izbrati primernega zase?
Kaj so mlečnokislinske bakterije?
To so živi mikroorganizmi, ki nam lahko po zaužitju v zadostni količini pomagajo pri našem zdravju.
Lahko so naravno prisotne v nekaterih živilih ali pa jih uživamo v obliki prehranskih dopolnil.
Pri prehrani se moramo zavedati, da niso vse bakterije koristne za črevesje. Na primer pri fermentaciji jogurta sodelujejo mlečnokislinske bakterije, a niso vse mlečnokislinske bakterije v jogurtu tudi dobre bakterije.
Medtem pa z izbiro primernega prehranskega dopolnila z dobrimi mlečnokislinskimi bakterijami vemo, da uživamo le dobre bakterije, točno kateri sev vsebuje, v kakšni koncentraciji, hkrati pa imamo zagotovilo, da je bil izdelek narejen po najvišjih standardih kakovosti in shranjen v primernih pogojih.
Zakaj potrebujemo koristne mlečnokislinske bakterije?
V naših prebavilih se nahaja ogromno mikroorganizmov, med katerimi mora biti ravnovesje. Temu skupku mikroorganizmov lahko posplošeno rečemo tudi črevesna mikrobiota.
Uravnotežena črevesna mikrobiota je ključnega pomena za urejeno in zdravo prebavo ter naše splošno zdravje.
Ko je to ravnovesje porušeno in nastanejo prebavne težave, ga je treba popraviti z vnosom dobrih bakterij s primerno hrano in/ali s prehranskim dopolnilom.
Strokovnjaki namreč priznavajo, da obstaja neposredna povezava med izboljšanim ravnotežjem mikroorganizmov in delovanjem mikrobiote ter uživanjem dobrih mlečnokislinskih bakterij.
Kako izbrati najboljše zase?
1. OZNAKA VRSTE IN SEVA BAKTERIJ
Da lahko trdimo, da je izdelek učinkovit, mora imeti natančno oznako, katero vrsto in sev koristnih mlečnokislinskih bakterij vsebuje (npr. rod: Lactobacillus, vrsta: rhamnosus, sev: GG).
2. ZAŠČITA BAKTERIJ Za učinkovitost morajo biti bakterije zaščitene pred neugodnimi vplivi okolja (npr. želodčno kislino) na poti do črevesja. Izberite izdelek v obliki gastrorezistentnih kapsul, ki bakterije ščitijo pred želodčno kislino, še boljše pa je, če so bakterije zaščitene tudi s tehnologijo mikroenkapsulacije.
Inovativni postopek mikroenkapsulacije zaščiti dobre bakterije z lipidnim ovojem in jim tako omogoča preživetje do prihoda v črevesje v petkrat večji meri kot pri bakterijah, ki niso zaščitene s tehnologijo mikroenkapsulacije.
3. KONCENTRACIJA SEVA
Za ugoden učinek izdelka na prebavo je izredno pomembna koncentracija zaužitih koristnih bakterij. Govorimo o živih mikroorganizmi, katerih število se s časom zmanjšuje, kar zmanjšuje učinkovitost izdelka. Zato je pri izbiri kakovostnega izdelka pomembno, da deklaracija vsebuje število dobrih kultur do izteka roka uporabe.
Za lažjo predstavo, izdelek mora vsebovati vsaj 1 × 108 do 1 × 109 mlečnokislinskih bakterijskih celic v dnevni dozi za pozitiven vpliv na prebavo.
4. RAZISKAVE SEVA
Izjemno pomembno pa je tudi, da ima bakterijski sev ustrezno izvedene znanstvene raziskave, kjer se potrdi njegovo pozitivno delovanje.
Najbolj raziskan sev koristnih mlečnokislinskih bakterij je Lactobacillus rhamnosus GG.
Ko se boste naslednjič odločali, kateri izdelek z dobrimi bakterijami je najprimernejši za vas, najprej pomislite na težavo, ki jo želite rešiti. Izberite bakterijski sev, ki bo dokazano učinkovit za vaše težave, v zadostni koncentraciji in v katerem so bakterije primerno zaščitene.
Če pa ste v dvomih, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.
Viri:
Linares et al. Bioengineered. 2016;7(1):11-20.
de Melo Pereira et al. Biotechnol Adv. 2018 Dec;36(8):2060-2076.
Sniffen et al. PLoS One. 2018 Dec 26;13(12):e0209205.
Khailova et al. Clin Nutr. 2017 Dec;36(6):1549-1557.