Folna kislina - izberite najprimernejšo zase

Folna kislina - izberite najprimernejšo zase

04. avg. 2022

Avtor: Medis

S folno kislino se večina žensk sreča v času nosečnosti, saj je takrat potreba po tem ključnem hranilu največja. Vseeno pa folati in njegova sintetična oblika folna kislina niso priporočljivi le za bodoče mamice. 

Folati sodelujejo v mnogih procesih v našem telesu in igrajo ključno vlogo pri tvorbi krvi in našega genetskega zapisa, močnem imunskem sistemu in preprečevanju nekaterih bolezni, kot so osteoporoza, Alzheimerjeva bolezen, anemija (slabokrvnost) in nekatere srčno-žilne bolezni. 

Primeren dnevni vnos je zato izjemno pomemben za zdravje in razvoj vsakega posameznika.* V spodnji tabeli smo zbrali ključne prednosti uživanja folne kisline in priporočeno količino dnevnega vnosa

Starost ali obdobje Folat (µg / dan)
Prednosti uživanja
Ženske, ki načrtujejo nosečnost 400 Pravočasno dodajanje folne kisline s prehranskimi dopolnili vsaj 3 mesece pred načrtovano zanositvijo lahko izboljša plodnost in prepreči zaplete v zgodnji nosečnosti.
Nosečnice
600 Pomanjkanje folata v nosečnosti je dejavnik tveganja za okvaro nevralne cevi. V izogib resnejšim zapletom pri razvoju dojenčka strokovnjaki priporočajo pravočasno dodajanje folne kisline s prehranskimi dopolnili.
Doječe matere 500 Čeprav se folat naravno nahaja v materinem mleku, mora mlada mamica zaužiti dovolj folata, da lahko z njim oskrbi tudi dojenčka.
Novorojenčki / Novorojenčki ne potrebujejo dodatne folne kisline, saj je dobijo dovolj iz materinega mleka, če ga mater zadostno dodaja v prehrano.
Otroci do 3. leta 120 - 150 Otroci v tem obdobju intenzivno rastejo in potrebujejo zadostne količine folata za zdrav razvoj in preprečitev določenih bolezni, kot je anemija.
Otroci do 6. leta 150 - 200
Mladi med 7. in 18. letom 200 - 300 Folna kislina ohranja zdravje, preprečuje razvoj bolezni, ohranja zdravo srce in omogoča zdrav kognitivni razvoj.
Odrasli 300 - 400



Uživanje zadostne količine folatov ali folne kisline je tako ključno za naše zdravje. Vendar ni vsaka folna kislina enaka glede na absorpcijo v telesu. Da boste lažje izbrali najboljšo obliko zase, smo spodaj opisali razlike med oblikami, ki so na voljo.

FOLATI IN FOLNE KISLINE - ŠTIRI GENERACIJE

Folati - 1. generacija

Folat sodi med ključna mikrohranila vsakega posameznika, še posebej pa je pomemben pri ženskah, ki želijo zanositi, so noseče ali dojijo. S pojmom folat poimenujemo širšo družino vitamina B9, ki ima pomembno vlogo pri mnogih procesih v našem telesu. Z zadostnim vnosom lahko prepreči marsikatero težavo ali bolezen. 

Folat lahko najdemo v naravi v nekaterih živilih, še posebej v: 

  • listnati zelenjavi 
  • stročnicah 
  • brokoliju 
  • špargljih 
  • jetrih 
  • jajcih 

Ker ga naše telo ne more samo proizvajati, s hrano pa le težko dosežemo potreben dnevni vnos, je folat treba dodajati s prehranskimi dodatki v obliki folne kisline.

Folna kislina - 2. generacija

Čeprav se izraza folati in folna kislina v vsakdanjem življenju uporabljata izmenjujoče, ne gre za popolnoma zamenljiva pojma. Folna kislina je namreč sintetična oblika vitamina B9, ki je veliko bolj stabilna in spada v drugo generacijo folatov. 

Tako kot folata, tudi folne kisline druge generacije telo ne more uporabiti takšne, kot jo zaužijemo v prehranskih dodatkih. V našem telesu se mora skozi več različnih biokemičnih procesov spremeniti v obliko, ki je za telo dejansko uporabna - aktivno obliko folne kisline. Kemijsko poimenovanje za to obliko folne kisline je 5-metiltetrahidrofolat (krajše 5-MTHF). Šele v takšni obliki jo lahko celice uporabijo za proizvodnjo DNK, pri razmnoževanju in pri presnovi homocisteina. 

Pri preobrazbi folne kisline v 5-MTHF sodeluje encim, ki pri nekaterih ljudeh ne deluje pravilno, in jim posledično kljub uživanju prehranskih dodatkov s folno kislino ne uspe zagotoviti zadostnih vrednosti folata. Zato je priporočljivo uživati direktno aktivno folno kislino (3. in 4. generacija).

Metafolin® - 3. generacija 

Metafolin je kalcijeva sol 5-metiltetrahidrofolata, ki ga lahko telo takoj uporabi. Do le nekaj let nazaj je predstavljal edino aktivno obliko folata, vendar ni stabilen in se slabo topi v vodi. Strokovnjaki so zato iskali nove oblike aktivnega in hkrati stabilnega folata.

Quatrefolic® - 4. generacija 

Glukozaminska sol (6S)-5-metiltetrahidrofolata ali Quatrefolic® je najnovejša, četrta generacija folne kisline. Ta aktivna oblika folata je primerna in varna za uporabo tako pri otrocih kot pri odraslih. Še posebej se jo priporoča: 

  • v času načrtovanja nosečnosti, saj lahko prepreči nekatere zaplete v zgodnji nosečnosti 
  • med nosečnostjo, saj manjša možnost okvare nevralne cevi 
  • med dojenjem, da dojenček zaužije zadostno dnevno količino folatov 

Ne glede na to, katero obliko boste izbrali, pa si zapomnite: 

  • Folate poskušajte v čim večji meri zaužiti s hrano 
  • Izberite prehranske dodatke z aktivno folno kislino, kot je Quatrefolic®, saj jo telo lahko takoj uporabi 

Novalac prenatalne kapsule vsebujejo aktivno folno kislino Quatrefolic®, hkrati pa v eni kapsuli združujejo še ostale ključne hranilne snovi, ki jih potrebujete pri načrtovanju nosečnosti, med nosečnostjo in dojenjem. 

Zanimivosti o folatu in folni kislini 

  • Ime folna kislina izhaja iz latinske besede »folium«, kar pomeni list, saj je bila prva folna kislina izolirana iz špinačnega lista. 
  • Folat sodeluje v mnogih bioloških procesih - delitev celic, nastajanje krvi, sinteza aminokislin, normalno delovanje imunskega sistema. 
  • Zgornje meje za vnos naravnega folata ni, pri folni kislini je pa največji vnos omejen na 1000 µg na dan. 
  • Večina prebivalcev Slovenije ne zaužije zadostne dnevne količine folata, še posebej nizki vnosi so pri otrocih in najstnikih. 

*Čeprav imajo folati mnogo prednosti in le redko resne stranske učinke, pa vsi ne smemo uživati folne kisline. Posamezniki, ki okrevajo po postopku za razširitev zoženih arterij (angioplastika), z motnjami epileptičnih napadov in z anamnezo raka se morajo izogibati visokim odmerkom folne kisline ter naj se pred uporabo posvetujejo s svojim zdravnikom, ginekologom ali farmacevtom.

Viri:

  1. https://quatrefolic.com/
  2. https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/folna-kislina-b9
  3. https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/faqs/faqs-general-info.html
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-Consumer/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494987/
  6. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2014.3893