Močan imunski sistem lahko »natreniramo«!

Močan imunski sistem lahko »natreniramo«!

11. mar. 2024

Avtor: Medis

Zgodba o imunskem sistemu je dolga in zapletena, vendar je recept za njegovo dobro delovanje preprost - zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo in zdravo prehrano, dovolj spanja in počitka, uživanje zadostne količine tekočin ter veliko gibanja. A kaj še lahko naredimo, da ga dodatno okrepimo oz. »natreniramo«? 

Kaj je imunski sistem in kako ga delimo?

Vsi si želimo, da sezona virusnih okužb švigne mimo z zelo malo bolniških odsotnosti in izostankov iz vrtca ali šole. Za to je pomembno, da pravočasno okrepite imunski sistem cele družine. Močan imunski sistem je namreč ključni obrambni mehanizem človeškega organizma, ki telo brani pred vdorom škodljivcev (mikrobov) in napade tiste, za katere meni, da so za naše telo škodljivi. Imunski sistem v človeškem telesu se loči na prirojen in pridobljen imunski sistem.

PRIROJENI IMUNSKI SISTEM PRIDOBLJENI IMUNSKI SISTEM 
  • Oblikuje se že pred rojstvom in je naša prva linija obrambe.
  • Naše telo ščiti pred vdorom bakterij, virusov in parazitov s pomočjo fizičnih pregrad (npr. koža), dodatnih zaščitnih mehanizmov (želodčna kislina) in imunskih celic.
  • Njegov odziv je hiter in hkrati nespecifičen (neodvisen od tipa napadalca), saj ščiti telo pred različnimi škodljivci (in ob vsakem napadu), ne glede na to, ali škodljivca naše telo že pozna ali ne.
  • Oblikujemo ga skozi celo življenje.
  • Celice pridobljenega imunskega sistema se v času razvoja srečajo z različnimi škodljivci in si jih zapomnijo. Zato pri naslednjem srečanju povzročitelje bolezni prepoznajo in se nanje hitreje odzivajo ter tako preprečijo razvoj bolezni.
  • Učinkovitost pridobljenega imunskega sistema je pri dojenčkih v primerjavi s starejšimi otroci in odraslimi slabša, saj se njihov imunski sistem še ni uspel dovolj razviti.

Ste vedeli, da podobno kot treniramo mišice, da postanejo močne, lahko treniramo tudi imunski sistem, da se hitreje in močneje odzove, ko ga napadejo škodljivci?

Imunost

Zelo pomembno je, da skozi celo leto in še posebej v času pogostejših okužb pripravite imunski sistem vas in vaših otrok na boj proti virusom.

»Natrenirajte« svoj imunski sistem!

Nedavno so znanstveniki odkrili, da imajo tudi celice prirojenega imunskega sistema (poleg celic pridobljenega imunskega sistema) prav tako delno sposobnost, da pridobijo imunski spomin , v procesu t. i. izurjene imunosti (angl. trained immunity).

Izurjena(trenirana) imunost  je nov izraz, ki opisuje sposobnost celic prirojenega imunskega sistema, da okrepijo imunski odziv po stiku z mikrobi. Če ti kasneje ponovno uspejo vdreti v naše telo, lahko izurjene celice sprožijo večji imunski odziv in tako lažje preprečijo možnost razvoja okužbe.

Celice imunskega sistema, ki pridejo v stik z zunanjimi mikroorganizmi ali dejavniki znotraj telesa, se spremenijo in zapomnijo njihove lastnosti. Te lastnosti si lahko zapomnijo od treh mesecev pa vse do enega leta. Hkrati pa nas imunske celice z izurjeno imunostjo lahko zaščitijo proti različnim tujkom in nas s tem zaščitijo pred širšo paleto okužb.

Betaglukani in izurjena imunost

Podobno delovanje izurjene imunosti so opazili tudi pri betaglukanih, biološko aktivnih polisaharidih. V kostnem mozgu, kjer nastajajo celice prirojenega imunskega sistema, betaglukani spremenijo imunske celice, tako da nastanejo celice z izurjeno imunostjo.

Z uživanjem betaglukanov lahko torej »natrenimo« imunski sistem, ga naredimo močnejšega in še bolj okrepimo njegov odziv pri stiku z mikrobi.

V naravnih izdelkih Defendyl-Imunoglukan P4H® je prisoten naravni betaglukan IMG®, visokoprečiščen izvleček iz gobe bukov ostrigar. Vitamin C in cink, ki sta prav tako v izdelkih, imata vlogo pri delovanju imunskega sistema ter pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Dolgoletne klinične raziskave so potrdile učinkovitost in varnost izdelkov Defendyl-Imunoglukan P4H® pri večmesečni uporabi, za preventivne namene in pri padcu odpornosti.

Viri:

  1. The innate and adaptive immune systems. 2020 Jul 30 [cited 2022 Feb 2]; Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279396/
  2. Dos Santos et al. β-Glucan-Induced Trained Immunity Protects against Leishmania braziliensis Infection: a Crucial Role for IL-32. Cell reports [Dostopno na spletu]. 2019 Sep 3 [cited 2022 Feb 2];28(10):2659-2672.e6.
  3. Tercan et al. Trained Immunity; Long-term adaptation in innate immune responses. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology [Dostopno na spletu]. 2021 Jan 1 [cited 2022 Feb 2];41(1):55–61.
  4. Netea et al. Defining trained immunity and its role in health and disease. Nature reviews Immunology [Dostopno na spletu]. 2020 Jun 1 [cited 2022 Feb 2];20(6):375–88.