Najpomembnejša hranila v času nosečnosti

Najpomembnejša hranila v času nosečnosti

04. avg. 2022

Avtor: Medis

Dobrodošli v eno najlepših obdobij svojega življenja. Čeprav je vsaka nosečnost edinstvena, se potreba po nekaterih hranilih med nosečnostjo poveča pri vseh bodočih mamicah.

Prehrana je med nosečnostjo zelo pomembna, saj ne skrbite več le zase, ampak lahko z njo ključno vplivate na zdravo rast in razvoj dojenčka. Ker se potreba po hranilih v času nosečnosti lahko poveča tudi za 100 %, mora vsaka mamica vedeti, kako zagotoviti njihov primerni vnos.

V članku smo zbrali najpomembnejša ključna hranila, na katera na smeš pozabiti v času nosečnosti. 

Aktivna folna kislina

Folat in folna kislina sta med nosečnostjo izjemnega pomena, saj sta predvsem v prvem trimesečju potrebna za pravilen razvoj nevralne cevi dojenčka, kasneje pa tudi za tvorjenje krvnih celic in kostnega mozga. Pri tem je dobro razlikovati med folatom (ki ga zaužijemo s hrano), folno kislino in aktivno folno kislino (več o tem). 

Ker je zadosten vnos folne kisline najpomembnejši na začetku nosečnosti, ko mnoge bodoče mamice še ne vedo, da so noseče, jo je priporočljivo jemati vsaj 3 mesece pred zanositvijo (če je načrtovana) oz. čim hitreje po veseli novici.

Dnevna potreba po folatu pri nosečnicah je 600 µg, kar je izjemno težko zadovoljiti le z vnosom primerne hrane. Zato se priporoča uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo folno kislino. Ker je pri nekaterih pretvorba folne kisline v aktivno obliko zmanjšana, je najbolje uporabljati aktivno obliko folne kisline, ki jo telo lahko takoj uporabi.


Novalac prenatalne kapsule vsebujejo aktivno folno kislino Quatrefolic®, ki jo telo lahko izkoristi v celoti. Z le 1 Novalac prenatalno kapsulo na dan tako zadostite dnevnim potrebam po folni kislini in vseh ostalih ključnih hranilih, ki jih potrebujete za zdrav razvoj dojenčka.

Železo

Železo je eno izmed ključnih hranil, saj pomaga pri zdravem telesnem in kognitivnem razvoju ploda, sodeluje pri nastanku posteljice ter skrbi za prenos kisika in tvorbo krvi. Ker se med nosečnostjo potreba po železu pri mamicah poveča za kar 20 %, je skoraj polovica nosečnic slabokrvnih

Dnevno naj bi se dnevni vnos železa čim bolj približal 16 mg, saj lahko tako premajhne kot prevelike količine vodijo v prezgodnji porod ali manjšo težo otroka pri rojstvu, hkrati pa so lahko bodoče mamice bolj utrujene in imajo slabšo koncentracijo. 

Med živila, ki vsebujejo največ železa, spadajo rdeče meso, stročnice, oreščki in polnozrnate žitarice.

Mnoge mamice se odločijo tudi za prehranske dodatke z železom, ki pa lahko poslabšajo nekatere prebavne težave. Zato priporočamo, da uživate le prehranska dopolnila z železom Lipofer®, ki omogoča dobro absorpcijo železa v kri, ne draži želodca, nima neprijetnega okusa po kovini in ne povzroča prebavnih težav. Najdete ga v Novalac prenatalnih kapsulah.

Omega-3 maščobne kisline (DHA)

Omega maščobne kisline so gradnik celičnih membran in številnih hormonov. Spadajo med esencialne kisline, ki jih telo samo ne more proizvajati, zato moramo za njihov ustrezni vnos poskrbeti s hrano ali prehranskimi dodatki. Mednje spadajo tudi omega-3 (tudi DHA) in omega-6 maščobne kisline. 

DHA med nosečnostjo pomaga pri razvoju vida in kognitivnem razvoju otroka, manjša možnost pojava alergij, atopijskega dermatitisa in astme, hkrati pa lahko njeno pomanjkanje vodi v prezgodnji porod.

Za primeren vnos je treba uživati rastlinska olja, oreščke in semena, največ DHA pa se skriva v ribjem olju in morskih ribah. Če rib ne uživate redno, je priporočljivo uživati prehranska dopolnila z DHA, kot so Novalac prenatalne kapsule.

Jod

Jod ima vlogo pri nastajanju ščitničnih hormonov in normalnem delovanju ščitnice, vključen je v nadzorovanje rasti, tvorbo kosti, presnovo ter sodeluje pri razvoju možganov. 

Med nosečnostjo potreba po jodu naraste za kar 15 %, zato je pomembno, da bodoče mamice potrebe zadovoljijo s primerno hrano ali prehranskimi dodatki. 

Mamice jod lahko dobijo s primerno prehrano: morske ribe, mleko in mlečni izdelki. Zaradi povečanih potreb po jodu pa je v nosečnosti priporočljivo dodajati še 100–150 µg s prehranskimi dopolnili. Čeprav jod najdemo tudi v morskih algah in proizvodih iz alg, odsvetujemo njihovo uživanje v času nosečnosti, saj lahko vsebujejo škodljive snovi. 

Če imate težave z avtoimuno boleznijo ščitnice, se pred dodajanjem joda posvetujte s svojim zdravnikom.

Pomanjkanje joda v nosečnosti lahko pri dojenčku vodi motenj v delovanju možganov, zmanjšane telesne rasti in v hujših oblikah tudi do pojava kretenizma. Primerna oskrba z jodom je tako izjemno pomembna, mamice pa jo lahko zadovoljijo že z 1  Novalac prenatalno kapsulo na dan.

Vitamin D

Z uživanjem na sončku pridobite vitamin D, ki ima ključno vlogo pri rasti vašega otroka. Pomaga pri izgradnji kosti, mišic in zob, hkrati pa krepi imunski sitem, ščiti živčne celice v možganih in pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem. Vitamin D je tako izjemnega pomena cel čas nosečnosti. 

Največ vitamina D lahko dobimo s sončnimi žarki, s primerno prehrano pa lahko dobimo le 10 %, predvsem v morskih ribah, mleku, maslu, rumenjaku, govejih jetrih, avokadu in kvasu.

Pomanjkanje vitamina D lahko pri mamicah poveča dovzetnost za okužbe, lahko imajo višji krvni tlak, hkrati pa se poveča tudi možnost za zgodnji porod. Uživanje prehranskih dodatkov z vitaminom D je tako priporočeno skozi celotno nosečnost, še posebej v zimskih mesecih.

Novalac prenatalne kapsule

Poleg aktivne folne kisline Quatrefolic ®, železa Lipofer®, omega-3 maščobne kisline DHA, joda in vitamina D naše Novalac prenatalne kapsule vsebujejo še 11 drugih ključnih hranil, ki jih potrebuje bodoča mamica.

Ključno hranilo
Koristi
Niacin Prispevajo k delovanju živčnega sistema
Vitamin B 1
Vitamin B 6
Biotin
Pantotenska kislina Zmanjšuje utrujenost in izčrpanost
Vitamin B 12 Sodeluje pri nastanku rdečih krvničk, delitvi celic in pri delovanju imunskega sistema.
Vitamin C Imajo ključno vlogo pri dobrem delovanju imunskega sistema.
Cink
Selen
Vitamin B 2 Ščitita celice pred oksidativnim stresom
Vitamin E

Več o Novalac prenatalnih kapsulah preberite  tukaj.